جو از جمله غلات سالم است و با دارا بودن مواد معدنی، فیبر، ویتامینها و خواص آنتیاکسیدانی به حفظ سلامت بدن کمک میکند. جو به شکل بلغور و یا جودوسر برای مصرف در بازار موجود است؛ بلغور جو زمان بیشتری برای پخت نیاز دارد اما جو دوسر با پخت سریع و بافت نرم طرفداران بیشتری را به خود جذب کرده است. جو با دارا بودن منابع عالی ویتامین و عدم گلوتن دارای فواید مختلفی از جمله کاهش وزن، کاهش سطح قند خون و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی است. بلغور جو دو سر با جوشاندن در آب یا شیر موجب ایجاد فرنی میشود و به عنوان صبحانهای مقوی قابل مصرف است؛ ضمن اینکه جو دوسر در پخت کلوچهها، میلههای گرانولا و کوکی ها کاربرد دارد. علیرغم مزیتهایی که این مادۀ غذایی فوقالعاده دارد گاهی برخی از افراد به دلیل نگرانیشان از چاقی قید مصرف آن را میزنند. در این مطلب از آنچه با مصرف جو دو سر میتوان به دست آورد با شما شفاف صحبت کردهایم تا خودتان بتوانید بهترین پاسخ را برای عنوان این مطلب پیدا کنید.
از مزیتهای مصرف جو و بلغور جو دوسر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱_ جو دوسر منبع خوبی از کربوهیدرات و فیبر قدرتمند بتاگلوکان است؛
این منبع پروتئین با کیفیت به همراه مواد مغذی، ویتامینها و ایجاد تعادل در اسیدهای آمینه ضروری به حفظ سلامت بدن کمک میکند. جو سرشار از آنتیاکسیدان و ترکیبات گیاهی چون پلیفنول است؛ آنتیاکسیدان موجود در جو avenanthramides است که این نوع فقط در جو دوسر وجود دارد. این آنتی اکسیدان با افزایش تولید اکسید نیتریک به کاهش سطح فشار خون کمک میکند و با افزایش تولید مولکول گاز به گشاد شدن عروق خونی و در ادامه جریان بهتر خون کمک میکند؛ ضمن اینکه avenanthramides دارای خواص ضد التهابی و ضد خارش است. بتا گلوکان استجو موجود در جو فیبر محلول قدرتمندی است که تا حدی در آب حل میشود و موجب ایجاد محلولی غلیظ و ژل مانند در روده میشود؛ از مزایایی این ژل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش سطح LDL و کلسترول خون
- کاهش قند خون و پاسخ انسولین
- افزایش احساس سیری
- محافظت در برابر تحریکات پوستی
- کاهش ابتلا به یبوست
جو سرشار از مواد معدنی، ویتامین و ترکیبات گیاهی آنتیاکسیدانی است؛ در نصف فنجان یا ۷۵ گرم جو مقادیر معدنی زیر موجود است:
منگنز: ۶۳.۹۱ درصد از ارزش روزانه (DV)
فسفر: ۱۳.۳ درصد از DV
منیزیم: ۱۳.۳٪ از DV
مس: ۱۷.۶ درصد DV
آهن: ۹.۴ درصد DV
روی: ۱۳.۴ درصد از DV
فولات: ۳.۲۴ درصد از DV
ویتامین B1 (تیامین): ۱۵.۵٪ از DV
ویتامین B5 (اسید پانتوتنیک): ۹.۰۷٪ از DV
مقادیر کمتری از کلسیم، پتاسیم، ویتامین B6 (پیریدوکسین) و ویتامین B3 (نیاسین)
جو دو سر دارای ۵۱ گرم کربوهیدرات، ۱۳ گرم پروتئین، ۵ گرم چربی و ۸ گرم فیبر در یک فنجان است. همین وعده تنها ۳۰۳ کالری دارد.
این بدان معنی است که جو یکی از مواد غذایی مغذی و کم کالری برای حفظ سلامت بدن است.
۲_ نقش جو در کنترل قند خون
قند خون از کاهش حساسیت به هورمون انسولین ناشی میشود؛ بتاگلوکان موجود در جو به بهبود حساسیت به انسولین کمک میکند و در نتیجه به کاهش قند خون منجر میشود و برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و افراد مبتلا به اضافه وزن مفید است؛ بتاگلوکان با ایجاد ژل غلیظ موجب تاخیر در تخلیه معده و جذب گلوکز در خون میشود.
۳_بلغور جو دوسر بسیار سیر کننده است و ممکن است به کاهش وزن کمک کند
استفاده از بلغور جو به عنوان یک وعده غذایی سالم و خوشمزه در وعده صبحانه میتواند با تداوم احساس سیری از دریافت کالری اضافه و در نتیجه افزایش وزن جلوگیری کند. بتاگلوکان با تاخیر در زمان خالی شدن معده از غذا و آزاد شدن هورمون پپتید که همان هورمونی است که در پاسخ به دریافت غذا و احساس سیری در معده ترشح میشود از بروز چاقی جلوگیری میکند.
۴_ نقش جو ریز در سلامت پوست
اف دی ای در سال ۲۰۰۳ بلغور جو دوسر کلوئیدی را به عنوان یک ماده محافظ پوست تأیید کرد. استفاده از جو به صورت ماسکهای خانگی و نه به شکل خوراکی در بهبود و حفظ سلامت پوست موثر است؛ جودوسر با دارا بودن سابقه طولانی در درمان خارش و سوزش به بهبود علائم در افراد مبتلا به اگزما کمک میکند.
۵- نقش جو در کاهش خطر ابتلا به آسم دوران کودکی
یکی از شایعترین بیماریهای مزمن در دوران کودکی آسم است. آسم در نتیجهی اختلال التهابی در مجاری هوایی از طریق لولههای که هوا را به ریهها انتقال میدهند شکل میگیرد؛ اگرچه همهی کودکان دارای علائم یکسانی نیستند اما سرفه مکرر، خس خس سینه و تنگی نفس در آنها مشترک است. تحقیقات نشان داده مصرف زود هنگام جو دوسر قبل از ۶ ماهگی در نوزادان امکان جلوگیری از ابتلا به آسم در دوران کودکی را افزایش میدهد.
۶_ نقش جو در رفع یبوست
به حرکات نامنظم روده که موجب دفع دشوار میشود؛ یبوست گفته میشود. افراد در هر سنی امکان تجربه یبوست را دارند؛ تقریباً ۱۶ درصد بزرگسال و ۳۳ درصد افراد بالای ۶۰ سال به یبوست مبتلا هستند. سبوس جو دوسر به علت لایه بیرونی غنی از فیبر دانه به رفع یبوست در افراد مسن کمک میکند؛ در تحقیقاتی که در بهزیستی بر روی ۳۰ نفر از افراد مسن با مصرف سوپ جو و دسر حاوی جو دوسر به مدت ۱۲ هفته انجام شد بهبود یبوست در این افراد مشاهده شد. ۵۹ درصد از این افراد ظرف مدت ۳ ماه مصرف ملینها را متوقف کردن و ۸ درصد کنترل مصرف ملینها افزایش یافت. سبوس جو دوسر موجب هضم بهتر غذا در افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو و کاهش علائم گوارشی میشود. فیبر محلول در جو در برابر یبوست ناشی از مصرف مواد مخدر موثرتر از داروهای رفع یبوست است؛ چراکه این فیبر بر حرکت روده بزرگ تأثیر نمیگذارد در حالی که داروها امکان سرکوب حرکت روده بزرگ را دارند.
با آگاهی از مزایای بیشمار جو بهترین روش جهت بهرهمندی از خواص آن مصرف جو به شکل وعده غذایی یا مصرف آن به شکل مکمل گینر است. با معرفی بهترین مکملهای گینر که توسط کارشناسان این حوزه صورت گرفته، دیگر کمتر کسی است که برای انتخب یک محصول با کیفیت دچار مشکل شود.
بهترین مکمل های گینر چه مکمل هایی هستند؟ برای ورزشکاران حرفهای، تغذیه همانقدر مهم است که تمرین اصولی و منظم. میزان کالری دریافتی ورزشکار باید دقیق و کامل باشد تا عضلهسازی و افزایش وزن به درستی انجام شود. از این جهت، برای کسانی که عضلهسازی در بدنشان دیر انجام میشود یا به هر دلیلی نیاز به تسریع این فرآیند دارند، اهمیت مکملها را نمیتوان نادیده گرفت.
محبوبترین راه جهت مصرف بلغور جو دوسر به شکل فرنی در وعده صبحانه است که برای تهیه آن موارد زیر لازم است:
به ۱٫۲ فنجان جو دوسر نورد شده
۱ فنجان (۲۵۰ میلیلیتر) آب یا شیر
یک قاشق چایخوری نمک
مواد را با هم مخلوط کرده و درون قابلمه گذاشته و روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید؛ سپس حرارت را کم کرده تا جو به آرامی بپزد و نرم شود طی روند پخت هم بزنید تا مانع از ته گرفتن فرنی شوید جهت طعم بهتر و مغذیتر شدن میتوان به مواد دارچین، میوه، آجیل و دانه اضافه کرد. جو اغلب در محصولات پخته شده، موسلی، گرانولا و نان نیز گنجانده میشود.
جو به طور طبیعی فاقد گلوتن است اما گاه به دلیل استفاده از تجهیزات برداشت به طور مشترک با سایر غلات، ممکن است به گلوتن آلوده شود؛ پس اگر به بیماری سلیاک و یا حساسیت به گلوتن مبتلا هستید در هنگام خرید جو دوسر به گواهینامه فاقد گلوتن آن دقت کنید.
به طور کلی جو دوسر یک غذای کاملا مقوی و سرشار از مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدانهای مهم است که در مقایسه با سایر غلات پروتئین و فیبر بیشتری دارند.